maanantai 11. syyskuuta 2017

Vapauta kehosi ja mielesi

Näin se alkaa!

Olen harrastanut juoksua 15-vuotiaasta lähtien (nyt 33 v.). Kilpailu-uraa minulla ei ole, mutta kisamatkoina olen juossut Tukholman maratonin vuonna 2003 (aika 4:09:35) ja Finlandia Marathonin puolikkaan vuonna 2007 (aika oli noin 1:53). Seuraava lappureissu on tiedossa viikonloppuna kotikaupungin Rantaraitilla puolikkaana :)

Löysin uuden suuntauksen juoksuharrastukseeni keväällä 2015. Pari havaintoa herättivät minut miettimään, miksi lapset juoksevat niin helposti ja vaivattomasti. Seuraava video avasi minulle aivan uuden maailman paljasjalkajuoksijana:

Hämmästelin, miten on mahdollista juosta näin sulavasti ilman korkean teknologian moderneja juoksujalkineita. Lyhyen selvittelyn jälkeen löysin Daniel Liebermannin sanat: "You don't need shoes for running, you just need feet." Hypoteesin mukaan evoluutio on muokannut meistä juoksijoita, ja juokseminen kahdella jalalla on siten lajillemme tyypillinen ominaisuus ja tapa liikkua. Yhä edelleen on olemassa ihmisiä, joiden elämäntapa muistuttaa Afrikan savanneilla juoksijoiksi kehittyneiden esi-isiemme elämäntapaa. Kysymys kuuluukin: miksi juokseminen on monille aikuisille ponnistelua, vaikka lapsille se on normaalimpi tapa liikkua kuin kävely?

Itse juoksen vain harvoin paljain jaloin, mutta kesällä jätän kengät sivuun kävellessä aina kun se on mahdollista. Käytän juoksussa itse tehtyjä sandaaleita ja muita paljasjalkakenkiä. Vannoin itselleni pari vuotta sitten, että kenkäkaappini ei mene uusiksi. P**kat, menihän se.

Tästä aiheesta on kirjoiteltu paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana, joten tyydyn listaamaan linkkejä videoihin ja sivustoihin, joista on ollut itselleni paljon hyötyä:
  • Video juoksun taloudellisuudesta. Mark Cucuzzella opastaa juoksutekniikassa. YouTuben "related videos" -listaus onkin sitten avain videomaailmaan.
  • Jussi Peltonen opastaa blogissaan kenkävalinnoissa ja avojaloin juoksun tekniikassa.
  • Mikko Ijäksen blogissa kerrotaan avojaloin juoksusta ja paljasjalkakengistä. Mikon tieteelliseen tutkimustyöhön olisi jokaisen syytä tutustua.
  • Hannu Mieskolainen sivusto luomujuoksusta. Samalla nimellä on olemassa myös Facebook-ryhmä, josta löytyy vertaistukea höynähtäneille ;)
  • Tee itse Huarache-sandaalit.
  • Terveyskirjastossa on useita artikkeleita paljasjalkailun hyötyistä ja myös touhua vastustavista näkökannoista.
  • Paljasjalkailuinnostus räjähti länsimaissa, kun Christopher McDougall julkaisi menestysteoksensa Born To Run. Kirjan saa minulta lainaksi, jos kiinnostaa :)
On todettava, että tärkeintä ei ole juosta avojaloin tai paljasjalkakengillä. Kuten yllä olevassa videossakin todetaan, "it's not about running barefoot, it's about barefoot running style". Huono tekniikka ja heikko lihaskunto ovat syynä useimpiin vammoihin riippumatta siitä, mitä jalkineita käyttää tai ei käytä. Kaksi tärkeää asiaa ovatkin siis tekniikka ja lihaskunto. Itse olen harjoitellessani huomannut, että nämä kaksi kehittyvät telaketjumaisesti: ilman tiettyä tasoa toisessa et pääse eteenpäin toisessa.

Paljasjalkailu ja paljasjalkajuoksu toimivat parhaiten vähintään harjoittelun rikasteena, jolloin jalkojen pienet lihakset pääsevät töihin ja jänteiden ja sidekudoksen liikelaajuus paranee. Avojaloin juoksussa pätee "Siperia opettaa"-nyrkkisääntö, jonka mukaan ylimääräisen tuen poistaminen parantaa kehon omaa reaktiivisuutta ja vaimennusmekanismeja. Et yksinkertaisesti voi askeltaa liian huonosti ja kuormittavasti. Tärkeintä on ymmärtää, että tuloksia saadaan vasta pitkän ja maltillisen työn tuloksena; keho ei tykkää äkillisistä muutoksista. Sekä paljasjalkailussa että paljasjalkajuoksussa on tärkeää kuunnella omaa kroppaa ja edetä maltillisesti.

Seuraavassa tekstissäni kerron siitä, miten Finlandia Marathonin puolikas sujui sandaalityylillä.

Ville

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

NUTS Karhunkierros 83 km 2021

Heippa taas melkein kahden vuoden jälkeen! Pitkästä aikaa on taas raportoitavaa polkujuoksukarkeloista. Kuusamon Rukalla päästiin vastoin ka...